De Bonte Piet heeft als doel om wilde inheemse beschermde dieren die op wat voor manier dan ook in de problemen zijn gekomen op te vangen en te verzorgen.
U moet hierbij denken aan verkeersslachtoffers, jonge dieren die door de ouders verlaten zijn, zieke dieren, botulisme slachtoffers etc. Onder deze dieren bevinden zich ook zeldzame exemplaren en dieren die op de rode lijst staan.
De dieren worden bij binnenkomst onderzocht en eventueel met medicijnen behandeld.
Er komt regelmatig een dierenarts langs om de dieren te onderzoeken en eventueel aanvullend te behandelen.
Hierachter gaat een hoop werk schuil van een geweldig team enthousiaste vrijwilligers en stagiaires die 7 dagen per week klaar staan voor de dieren. Het mooiste is wanneer het dier sterk genoeg is om te worden uitgezet en terug de natuur in kan.
Per jaar komen circa 3500 gewonde, zieke en jonge vogels, hazen en wilde konijnen in de opvang. Daaronder zitten veel beschermde soorten. De Bonte Piet is uitgegroeid tot een officieel, door de Vogelbescherming erkend Wildopvangcentrum in Nederland.
Wildopvang De Bonte Piet werkt nauw samen met andere dierenopvangcentra en instellingen o.a. Dierenambulance Hoorn, Kerkuilenwerkgroep, Steenuilenwerkgroep, Vleermuizen werkgroep, Staatsbosbeheer en IVN. Ons verzorgingsgebied is West-Friesland en soms daarbuiten. De naam ‘Bonte Piet’ is afgeleid van de scholekster.